קריעת נייר טואלט בשבת

שבוע טוב ומוברך. האם בשעת הדחק אדם בא לקרוע נייר שלא על הקוים, ויצא שנקרע חלק על הקוים בשבת קודש האם עבר חס ושלום על איסור של כרת או מיתה בידי שמיים או שאין בכך כלום מכיוון שלא התכויין? שבוע טוב.

תשובה:

שלום רב

גם לקרוע שלא על הקוים אסור בשבת, אלא שיש שסוברים שבאופן זה האיסור הוא מדרבנן, כיון שהדבר נחשב כמקלקל [אף שהלכה כדעת המחמירים שכיון שכך הוא דרך השימוש בנייר אין זה מקלקל אלא מתקן, וכדברי הביאור הלכה בסי' ש"מ לגבי פתיחת איגרת על ידי קריעת המעטפה], ואילו על הקוים כשהדבר נעשה בכוונה תחילה יש בכך איסור דאורייתא של מחתך.

לכן, יש להכין נייר חתוך לפני שבת. אדם שנתקע בלי נייר חתוך בשגגה, יכול להקל לחתוך עם המרפק בשינוי [שאז זה ודאי דרבנן] משום כבוד הבריות, אך לא על הקוים.

מקורות:

ראה ס' ארחות שבת ח"א פרק יא הערה לב, שלדעת רוב הפוסקים איסור קורע באופן זה הוא מדאורייתא, משום שיש בכך תיקון ולא קילקול. על הנידון אם יש בכך מלאכת מחתך כאשר הוא חותך במקום המסומן, ראה שו"ת מנחת שלמה ח"ב סי' יב. על ההיתר לחתוך נייר בשינוי בשעת הדחק, ראה ארחות שבת שם סעי' כב.