צריך להיות פראייר בחיים?

בס"ד

יש מצבים בחיים שצריך להגיב בצורה תקיפה, ולהעמיד ולעורר אנשים על חומרת מעשיהם או על הנזק שהם גורמים בפסיביות של אי-מעשיהם.

א. מתי אדם דתי צריך להגיד די, אני לא מוכן שפלוני אלמוני שיושב ומשתזף לו מסב לי נזקים כספיים ?

ב. מתי אדם דתי מחליט שפלוני אלמוני צריך לחטוף צעקות ולהעמיד אותו על האדישות שלו, כי הפעם אני הניזק התרופה שלו של המזיק ואני לא מחכה שמא הקב"ה מנסה אותי אלא אני השליח של הקב"ה ליישר קצת את העקום שמולי?
( הניסוח בכוונה עממי כדי להדגיש את העיקרון והדוגמה) .
תשובה:
שלום רב
מאוד קשה לענות באופן פרטני על שאלות כל כך כלליות. אולם באופן כללי צריך לדעת שהיהדות אף פעם לא מבקשת ממך לנשק את השוט החובט בך… אמת, שהכל בא מהקב"ה וצריך לעורר אותנו לתשובה, אולם במקביל אדם צריך להתנהל מול אנשים המזיקים לו כפי טבע העולם, כמובן, על פי דיני התורה, לא לבייש ברבים ולא לתבוע אדם לבית משפט שאינו מתנהל על פי חוקי התורה אלא לבית דין וכו'. אבל לא צריך לתת לאנשים להזיק אותנו חלילה.
בהצלחה רבה, ושיהיו חיים שלווים ומאושרים לכולנו!