שאריות בשר שבין השיניים שבלען, ממתי סופר 6 שעות?

שאריות מזון הנתקעים בין השינים:א) האם מותר לבלוע אותם לאחר ברכה אחרונה?
ב)באוכל בשרי, האם מתחיל לספור 6 שעות לאחר בליעתם? או מסוף האוכל?

תשובה:

שלום רב

א. מותר לבלוע אותם, זו אינה נקראת אכילה. כמו כן מדובר בדבר שכבר מאוס ואינו ראוי לברכה.

ב. זמן ההתנה הוא מסיום האכילה ולא צריך להמתין 6 שעות לאחר בליעת אותם שיירים שבין השיניים, אף שיש שהחמירו בזה.

מקורות:

ב. בס' בדי השולחן סי' פט ס"ק יג הביא את דברי ההפלאה שסבר להחמיר בענין אלא שציין שהעולם אינם נזהרים בזה, וכ"כ להחמיר בדברי שלום ס"ק כג, ולדעתו אם הסירו אין צריך להמתין אבל אם בלעו יש להמתין 6 שעות מאותו הזמן. אמנם, בר"ן חולין לז ב בדפי הרי"ף מפורש לכאורה שאין צריך להמתין, וראה ס' אוהל יעקב עמ' ריא שכן הורו הלכה למעשה הגרח"פ שיינברג הגר"ח קנייבסקי והגר"א נבנצל, וכ"כ בס' הכשרות פרק י הערה עח בשם הגר"מ הלברשטאם, וכמדומה שכך מנהג העולם.