משחק שבץ נא בשבת האם יש בו איסור כתיבה? הצמדת מגנטים של אותיות למקרר בשבת

משחק השבץ נא [SCRABBLE בלע"ז] הוא משחק של אבנים שעל כל אבן מצויירת או חקוקה אות ויוצרים באמצעותם מילים.

השאלה היא לגבי שימוש בשבת לא בעצם המשחק אלא כדי ליצור מילים המזכירות חידושי תורה או דברים אחרים שאי אפשר לרשום בשבת.ולא לשים על גבי מסילה אלא על השולחן בסתמא ולא לקבע בשום צורה אות לאות.

שאלת המשך:

יש מגנטים של אותיות ללא רקע להדבקה מגנטית על המקרר. האם ליצור מילה בשבת על ידי הדבקת המגנטים על המקרר בשבת מותר או אסור?

בברכות התורה

תשובה:

שלום רב

1. מותר לשחק בקלפים או אבני משחק כאלו, כיון שהחלקים אינם נאחזים זה בזה כמו פאזל אלא רק מונחים אחד לצד השני.

2. לגבי מגנטים הנצמדים למקרר יש צד להחמיר יותר, ואעפ"כ  להלכה יש להקל.

מקורות:

1. בשו"ת הרמ"א סי' קיט דן לגבי ציורים שעל חודי דפי ספר אם מותר לפותחו ולסוגרו, והתיר שם מטעם זה, כיון שקירוב חלקי אות או ריחוקם אינו נחשב כמעשה של כתיבה והביאו הט"ז בסי' שמ ס"ק ב. במקרה שלנו הדין קל עוד יותר, כיוןש בנדונו בכל אופן הם מחוברים על ידי הכריכה, וראה עוד שמירת שבת כהלכתה פרק כח סעי' ג, ואגרות משה או"ח ח"א סי' קלה.

2. הטעם להחמיר במגנטים אלו הוא על פי המגן אברהם סי' שמ ס"ק י לגבי תחיבת אותיות מכסף על הפרוכת, והיינו שכל כתיבה על גבי רקע מסויים אסורה. אלא שנראה שהטעם שם הוא משום שנעשה מעשה בפרוכת שהיא זו המעוטרת באותיות, משא"כ כאן שאין משמעות לתועלת המקרר בהצמדת האותיות, אלא זוהי אפשרות להחזקתן בלבד. ובפרט שנעשה בדרך עראי.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. עם כל הכבוד לתשובתכם, ולכבוד הרבנים הרי שהמשחק לא היתה השאלה שהרי בתשובתכם "כותב בשבת על ידי סגירת סוודר שיש עליו אותיות" כתבתם "שאין בכוונת הלובש לכתוב". משמע שאם יש לו כוונה לכתוב יהיה הדבר אסור.

    וכאן במפורש השאלה היא בכוונת המצרף ליצור מילים שיזכירו לו דברים במוצאי שבת. כלומר "הכתיבה" היא בכוונה תחילה "מלאכת מחשבת" השאלה היא האם מספיקה כאן כוונת כתיבה לאסור דאיכא למרות שאין זו דרך כתיבה וגם לא מתקיים כדי להתיר למרות כוונת הכתיבה שישנה.
    אשמח לקבל תשובה וכבוד התורה יהיה שכרכם

  2. לפי דבריכם
    הילד כתב בקפלה או בשועית ירוקה עם גדלים שונים את שמו יוני לדוגמה מותר לאכול ולפרק

    אגב לדפי דברים במקור בסעיף 1 מותר להרחיק אותיות של שם בעוגה