האם שינוי בחסרות ויתירות בספר תורה פוסל את הספר?

שלום לכבוד הרבנים,

שאלה לגביי הכתיבה בספר תורה בפסוק (בראשית כה, כג) וַיֹּאמֶר ה' לָהּ שְׁנֵי [גיים] גוֹיִם בְּבִטְנֵךְ וּשְׁנֵי לְאֻמִּים מִמֵּעַיִךְ יִפָּרֵדוּ.

1.האם צריך לכתחילה להיות כתוב "גיים"?
2.אם כתוב "גוים" הספר פסול?
3.מה הגירסא הנכונה ע"פ השולחן ערוך?

בברכה,

תשובה:

שלום רב

אכן הגירסה הנכונה היא גיים בכתיב חסר ללא ו', כאשר יש טעות בחסרות ויתירות הדין כך: האם השינוי אינו משנה באופן המבטא הספר כשר, ולכן כל תוספת או חסרון של אמות הקריאה – אותיות אהו"י לדעת הרמ"א וגדולי אשכנז אינו פוסל בדיעבד, ולדעת השו"ע יש להוציא ספר אחר, כמובן גם לדעת הרמ"א יש לתקן, אבל אם הטעות התגלתה במהלך הקריאה לא צריך לסגור ולהוציא ספר אחר. אבל אם מדובר בשינוי מבטא כמו אנחנו במקום נחנו הספר פסול.

מקורות:

ראה משנה ברורה סי' קמג סעי' כה, כף החיים שם ס"ק לב, וראה תשובות והנהגות ח"ב סי' צו שהגר"ח מבריסק החמיר בזה כדעת השו"ע, וכבר הקדימוהו בזה הגרעק"א סי' עהוחיי אדם כלל לא סעי' לד.