אדם המקפיד על קדושת שביעית ביבול נכרי אם יכול לאכול במסעדה שאינה מקפידה על כך?

ראשית אציין שאני נוהג כפי שיטת החזו"א ביבול נכרי ואני שומר עילהם בקדושה. עכשיו אני רוצה לאכול במסעדה בכשרות מהודרת אבל אם תוצרת של יבול נכרי, 1.האם יש לי בעיה איך הם קנו את הסחורה? 2. לקנות מהם אפשר בהבלעה, אפשר לעשות את זה גם עם המוכר במקום אפי' שהוא לא בעה"ב? (מסתמא אין סיבה שבעה"ב יתנגד). 3. האם מותר לי להשאיר את השאריות על השולחן, אפי' שאני יודע שיגיעו העובדים וישליכו לפח בבזיון, או שאני מחוייב לקחת איתי את השאריות ולהניח אותם במקום מכובד עד שירקיבו?
תודה רבה לכבוד הרבנים העונים

תשובה:

שלום רב

בנוגע לאיסור סחורה בפירות של יבול נכרי לאלו המקפידים לשמור על קדושתם, ראה כאן שצידדנו להקל מטעמים שונים. עתה שמעתי שבשו"ת כתב סופר כתב במפורש כדברינו אלא שבשו"ת משאת משה חולק. ומכל מקום היות ושביעית בזמן הזה דרבנן, וכל החומרא בפירות יבול נכרי נתונה במחלוקת ומנהג ירושלים היה להקל, נראה שיש לסמוך על דעת המקילים בזה. במקרה שלך הדין קל עוד יותר, שכן כאמור בשאלתך, בעל המסעדה קנה את הירקות ואתה קונה ממנו רק בהבלעה ושלא על ידי מידה ומשקל, ודומה שאין כל יחס בין המחיר שאתה משלם לשווי הירקות עצמן. כמו כן מסתבר שמותר להניח את הירקות על השולחן, שכן אתה אינך גורם להם הפסד, ובעל הבית נוהג כך על פי דין ומחמת שנוהג כדעת הבית יוסף שמיקל בכך. אם תרצה להדר תביא איתך שקית ניילון קטנה ותכניס אותן שם, שכן לדעת הגרש"ז אויערבך מותר להשליך לאשפה ירקות אלו כשהן נתונים בתוך שקית, ואין צורך להמתין עד שירקיבו בדוקא. ואף שהגרי"ש אלישיב פקפק בזה, יש לסמוך על דברי הגרש"ז מהטעמים האמורים, בפרט שכך אנו נוהגים גם לגבי הפרשת חלה ופירות תרומה שדינם חמור משביעית.

בהצלחה רבה