שימוש במים חמים מהדוד שמש בשבת ביום מעונן

שלום רב,
שמעתי שלדעת רוב הפוסקים יש איסור לפתוח את הברז בשבת על המים החמים, כי באותו רגע נכנסים במקומם מים חדשים לדוד ומתבשלים, שתי שאלות:
א) האם דין זה קיים גם ביום קר ומעונן שאין שמש והם לא מתחממים?
ב) מדוע מותר להשתמש במים החמים בערב שבת לפני כניסת שבת, בזמן כזה שאין מספיק זמן למים להתחמם, הרי הוא גורם למים שיתבשלו בשבת, מה ההבדל בין זה לבין להשים מיחם ממש סמוך לשבת שאסור?

תשובה:

שלום רב

א. הבעיה בחימום המים אינה בכך שהם מתחממים על ידי הקולטים, אלא שהם מתחממים על ידי המים החמים שעדיין נשארו בדוד, וזה שייך גם ביום מעונן מאוד.

ב. כיון שאין בדעתו להשתמש במים בשבת אין בכך איסור, כיון שהאיסור להניח דבר שאינו מבושל על כירה שאינה גרופה הוא מחשש שמא יחתה בגחלים כדי למהר את הבישול [במקרה שלנו שמא ידליק את הבוילר] וכאן שאינו מיעד כלל את המים לשימוש בשבת אין חשש.

בהצלחה