חצר פרטית קובעת לגבי תרומות ומעשרות

לדודים שלי עצי פרי בחצר (לימון קלמנטינה) האם מותר לקטוף ולאכול או לא?

שאלה נוספת: האם מותר להשקות עציצים בבית?

תודה.

תשובה:

שלום רב,

א. לא ניתן לקטוף ולאכול לפני תרומות ומעשרות. זה טבל ודאי.

אמנם הדין הוא כי כל עוד הפירות לא ראו את פני הבית, אינם חייבים במעשר. אבל מאחר שהפירות גדלים בחצר (בפרט שהיא פרטית), זה נחשב לחצר הקובעת למעשר, וכפי שכתב הרמב"ם (פ"ד מהלכות תרומות הלכה ח'): "אי זו היא חצר הקובעת כל שכלים נשמרים בתוכה או שאין אדם בוש מלאכול בתוכה או שאם יכנס אדם לה אומרים לו מה אתה תבקש".

ב. כן, מותר. יש שטענו שעדיין העציץ יונק מהקרקע, אבל לדעת פוסקים רבים, אין יניקה בפרט בקומות הגבוהות.