מי תיקן את ברכת המזון

שלום.
למה אי אפשר במקום ברכת המזון להגיד בשפה שלי פשוט :בורא עולם תודה על המזון שנתת לי ועל המחיה והשובע? זה הרבה יותר מובן פשוט ותמים

תשובה:

שלום רב,

ממש פשוט…

רק תקרא בבקשה כמה פסקאות בגמרא במכסת ברכות (מח,ב): "אמר רב נחמן: משה תקן לישראל ברכת הזן בשעה שירד להם מן, יהושע תקן להם ברכת הארץ כיון שנכנסו לארץ, דוד ושלמה תקנו בונה ירושלים. דוד תקן על ישראל עמך ועל ירושלים עירך, ושלמה תקן על הבית הגדול והקדוש, הטוב והמטיב ביבנה תקנוה כנגד הרוגי ביתר. דאמר רב מתנא: אותו היום שניתנו הרוגי ביתר לקבורה תקנו ביבנה הטוב והמטיב, הטוב – שלא הסריחו, והמטיב – שניתנו לקבורה".

כלומר, אתה שואל, האם כדאי להחליף את הנוסח שתיקנו משה רבינו, יהושע בן נון, דוד המלך, שלמה המלך, וחכמי יבנה, בנוסח מקוצר???…

וראה שם עוד בהמשך הגמרא: "תניא, רבי אליעזר אומר: כל שלא אמר ארץ חמדה טובה ורחבה, בברכת הארץ ומלכות בית דוד בבונה ירושלים – לא יצא ידי חובתו; נחום הזקן אומר: צריך שיזכור בה ברית. רבי יוסי אומר: צריך שיזכור בה תורה. פלימו אומר: צריך שיקדים ברית לתורה, שזו נתנה בשלש בריתות".

מלבד זאת לכל ברכה יש כמה מרכיבים הלכתיים, הזכרת שם ה' הזכרת מלכותו, פתיחה סיום וכו', בברכת המזון יש כמה מרכיבים מחוייבים נוספים, הזכרת ברית תורה ועוד, לא ניתן לעשות כל זאת לבד…