ראש חודש בשבת או בראשון – יעלה ויבוא בברכת המזון בסעודה שלישית

שאלה:

בס"ד שלום עליכם. שאלה: חל ראש חודש בשבת. ואדם סעד סעודה שלישית וסיים את סעודתו לאחר צאת השבת. וראש חודש הסתיים בצאת השבת. ואדם מברך ברכת המזון לאחר שהסתיים ראש חודש. הוא אומר בברכת המזון יעלה ויבוא? או רק רצה?

תשובה:

שלום וברכה

באופן זה שגם ראש חודש היה בשבת אין מקום לספק, ובדאי הולכים אחר עיקר סעודתו גם לענין יעלה ויבוא ואומר גם רצה וגם יעלה ויבוא בברכת המזון, כל הדיון בפוסקים הוא כאשר יש סתירה בין הדברים, וכגון שראש חודש יוצא ביום ראשון, שאז לומר גם רצה וגם יעלה ויבוא זו ממש סתירה, ראה משנה ברורה סי' קפח ס"ק לג שהביא בזה שתי דעות, יש אומרים שאף אם אכל פת גם במוצאי שבת יאמר רק יעלה ויבוא ויש אומרים שיאמר שניהם, לכן כדי לצאת מהספק מקפידים באופן זה שראש חודש ביום ראשון, לסיים את אכילת הפת לפני השקיעה.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. "משנה ברורה סי' קפח ס"ק לג שהביא בזה שתי דעות, יש אומרים שאף אם אכל פת גם במוצאי שבת יאמר 'רק רצה' ויש אומרים שיאמר שניהם". צ"ל 'רק יעו"י'

  2. לבאר את כוונת המעיר הראשון.
    נפלה טעות בדברי הרב, וצריך לומר כך:
    יש אומרים שאם אכל פת גם במוצאי שבת יאמר רק יעלה ויבוא, ויש אומרים שיאמר שניהם.