מסופק אם בירך ברכת המזון – האם מברך ברכה רביעית?

שאלה:

בס"ד, מסופק בברכת המזון. אם בירך או לא, ואין אחר עמדו שיפטור אותו, ואין בכוחו לאכול עוד כזית כדי לצאת מהספק. מה יעשה לגבי ברכה רביעית 'הטוב והמטיב'?

תשובה:

כשאדם מסופק אם בירך ברכת המזון, שחייב לברך מספק, נחלקו הפוסקים האם מברך גם ברכה רביעית, מנהג האשכנזים שחייב לברך, ראה סי' קפד סעי' ד ובמשנה ברורה שם, אולם הספרדים נהגו שאינו מברך אלא שלוש ברכות ראשונות, ראה בן איש חי פרשת חקת אות ט ובכף החיים שם ס"ק טו. אם הספק הוא רק על ברכה רביעית לכצ הדעות אינו מברך.

שבת שלום.