איך למדו אבות האומה תורה לפני מתן תורה?

מה למדו אבותינו, בני ישראל ושבט לוי לפני מתן תורה? הרי רק אחרי קריעת ים סוף היה קבלת התורה. ויש מקורות למה שהם למדו?

תשובה:

שלום רב,

מוזכר בכמה מקומות שהאבות קיימו את המצוות, ואם כך סביר להניח שהם למדו תורה בדיוק כפי שהיה לאחר קבלת מתן תורה, ואף יותר מזה. שהרי בכמה מקומות מוזכר שהאבות הקדושים אף קיימו את כל גזירות חז"ל – ראה ברש"י (בראשית כו, פסוק ה') מה שכתב על יעקב אבינו. וראה עוד במהרש"א (יומא כח,ב). וגם בגמרא מוזכר שאברהם אבינו קיים את כל התורה כולה. ואפילו עירובי תבשילין (כמובן זה מדרבנן).

מקורות:

ראה בספר ברכת אבות – ספר עב כרס שהוציא ידידי הגאון רבי ברוך רקובסקי שליט"א על כל ענייני מעמדן של האבות הקדושים ושאר צאציהם ביחס למצוות ולעם ישראל.