כמה שאלות בענייני תשעה באב

בס״ד
אני יודעת שבתשעה באב אסור לקרוא תהילים, אז מה עושים עם הפרק/קטעיי תהילים שיש בקריאת שמע שעל המיטה? קוראים או לא?
קוראים וידוי בתשעה באב?
ואם אני כל יום קוראת תהילים, זה יחשב לי הפרת נדר לא לקרוא בתשעה באב?
מותר לאכול שקשוקה בתור סעודה מפסקת?
צריך לעשות הבדלה או משהו בסוף הצום?
מותר לשבת על ספה בצום?
מותר להתקלח בצאת הצום?

תשובה:

שלום רב,

א. תהילים בקריאת שמע על המיטה מותר. זה נחשב כתפילה.

ב. וידוי קוראים גם בתשעה באב.

ג. אם את קוראת תהילים בכל יום, ניתן להקל לקרוא תהילים גם בתשעה באב.

ד. אפשר לאכול שקשוקה בסעודה לפני סעודה מפסקת. ואח"כ סמוך ממש לצום ליטול ידיים שוב ולאכול "פת חרבה וקיתון של מים" כלשון השו"ע (תקנ"ב סעי' ו') או עם ביצה.

ה. לא שועים הבדלה בסוף הצום. (רק כשיוצא צום תשעה באב ביום ראשון, עושים הבדלה בגלל שלא עשו הבדלה במוצאי שבת.

ו. לאחר חצות ניתן לשבת על הספה. לפני חצות, לא בגלל שזה גבוה יותר מג' טפחים. אם ניתן להוציא את הכריות, ניתן לשבת על הספה – בדרך כלל לאחר הוצאת הכריות לא נותר גובה של ג' טפחים.

ז. עדיף שלא. לאחר תשעה באב, עד י' בחצות – כלומר עד יום רביעי בחצות דינו כמו תשעת הימים.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. בס״ד
    ושכחתי עוד שאלה… אומרים 13 עיקרים ו 10 זכירות? כי זה סוג של לימוד תורה
    ולשבת על כיסא או ספה מותר בכרב תשעה באב?