רחיצה בעש”ק למחרת ת”ב

שאלה:

שלום רב לאוהבי תורתך.

אצל הרבנים החשובים שליט"א זה כבר לאחר חצות היום ואין כבר שום ספקות. אבל אצלי זה עדיין בוקר. מי שרוצה להתקלח לפני שיוצא לעבודה, הוא יתקלח שוב אחה"צ לכבוד ש”ק כך שבכל מקרה זה לא לכבוד שבת. יש היתר מחמת ”עש”ק”? או שמא כיוון שהוא הרי יתקלח שוב זה לא נוגע ואסור?
באופן כללי, וגם אם הוא לא מתעתד להתקלח שוב, מה ההיתר? הרי כל עש”ק אומרים להמתין עד אחרי חצות שיוכר שזה לכבוד שבת, אז איך פתאום היום מתירים גם לפני כן?

תשובה:

שלום וברכה

דעת הגר"נ קרליץ היא שכיון שרבים כבר מתרחצים לשבת לא נהגו השנה באיסור זה והוא כעין הותרה, אמנם בפשטות ההוראה בזה שרק רחיצה לשבת מותרת לפני חצות היום לבני אשכנז.

מה שכתבת לגבי זמן הרחיצה לכתחילה נכון [שעה לפני חצות זה כבר אפשרי] והכל מדובר במיש אי אפשר לו אחרת. למשל משפחות מרובות ילדים שאי אפשר להמתין עם כולם לאחר חצות וכדומה. בימי החורף רבים רוחצים ילדים כבר בחמישי בלילה מחמת העומס.