טיול בשלושים ימי האבלות / מסיבת בת מצוה בשנת אבל

ראשית תודה על המענה המהיר בשאלה הקודמת באותו עניין אבלות .
1. האם ישנה בעיה עם נסיעה לחו"ל לא לצורך לימודים אלא להנאה בתוך מהלך ה-30 אני יכולה לבטל את הנסיעה אבל האמת שמאוד הייתי רוצה . כי זה יעזור לי להתאוורר ולהתאושש
2. יש לבת שלי בת מצווה שבוע לאחר ה-30 יום האם מותר לעשות לה סעודת מצווה כשאני משתתפת . והאם מותר לשים מוזיקה בדרך שאני ממלצרת
אני לא רוצה שיראה כאילו אני לא מתאבלת על אמא שלי ומחפשת כל מיני הקלות. כי לא כך הדבר.

תשובה:

שלום רב

א. המנהג הוא להמנע מלצאת לטיולים בתוך שלושים ימי האבל, כך מבואר בס' יוסף אומץ עמ' 330 והביא כמה ראיות לדבר.

ב. מסיבת בת מצוה להבדיל ממסיבת בר מצוה אינה נחשבת סעודת מצוה, אף על פי כן ניתן לערוך מסיבה כזו בבית כאשר האם משמשת כמלצרית, כיון שהיא נצרכת מאוד לילדה, ואם לא תערך לה מסיבה כזו תחושתה תהיה קשה. אולם כמובן בלי מוזיקה. אם יש דודים האבלים אף הם, אסור להם להשתתף בשמחה.

מקורות:

על כך שמסיבת בת מצוה אינה נחשבת סעודת מצוה ראה אגרות משה או"ח ח"א (סי' ק"ד) ח"ב (סי' צ"ז) וח"ד (סי' ל"ו).