אמירת ברכת מעין שבע במנין קבוע בבית האבל או אצל חולה

שלום לכבוד הרב,
אנחנו מתפללים בבית האבל בימי ליל שישי.
השבוע בשישי הזה כבר נגמר האבלות אך עדין כל החודש מתפללים בשישי בערב בבית של המנוח.
בבית המנוח אין ספר תורה.
האם בימים האלה של החודש שנתפלל שם אפשר לומר ברכת מעין שבע?
חשוב לצין שרק בשישי בערב מתפללים וזהו.

תשובה:

שלום רב

מקום שקבוע לתפילה אפילו רק בליל שבת, ולכמה שבועות בלבד, נוהגים שאומרים שם ברכת מעין שבע, כיון שיש לכך קביעות כל שהיא, ורק מנין הנעשה באופן חד פעמי באולם שמחות וכיוצא בזה לא אומרים שם ברכה זו. ומנהג ירושלים מקדמת דנא היה לומר ברכת מעין שבע גם ללא קביעות כלל.

מקורות:

ראה שו"ע הרב סי' רסח סעי' טו, ומש"כ בזה בשו"ת אגרות משה או"ח ח"ד סי' סט ומחנחת יצחק ח"י סי' כא, ושו"ת שרגא המאיר ח"ו מז. וע"ע שו"ת רבבות אפרים ח"א סי' קצ. על מנהג ירושלים ראה בן איש חי שנה ב וירא דין י, ובס' ארץ ישראל להגרי"מ טוקוצ'ינסקי סי' ה.