התרו בו מספר מלקות מופחת האם זו נחשבת התראה?

שלום לכבוד הרב
אינני יודע אם זה הבמה המתאימה, אבל יש לי שאלה שמציקה, ואמרתי בלבי אנסה.

מי שהתרו בו לעונש קל ממה שמגיע לו, כגון אמרו לו שעל עבירה פלונית מגיע רק 20 מלקות במקום 39, מה עונשו, האם מקבל 39 מלקות ככתוב, או 20 כבהתראה, או כלום כיון שההתראה היתה מוטעת

תודה רבה
ותודה רבה על כל התשובות המפליאות והמחכימות שמופיעות באתר

תשובה:

שלום רב,

אכן שאלה מעניינת. בפשטות ודאי שאין צריך לומר לו שהוא יקבל 39 מלקות, אלא ההתראה היא סתם על מלקות. אפילו בהתראה על מיתה כתב הרמב"ם (סנהדרין פי"ב ה"ב) שההתראה היא "חייב אתה עליה מיתת בי"ד" ולא ציין איזה מיתה, עיי"ש בכסף משנה. אולם במקרה דנן אמרו לו דבר שאינו נכון, שהרי אין 20 מלקות.

לכאורה יש לדמות למה שכתבו התוס' בריש ב"ק (ב,א ד"ה ולרבי אליעזר) לפי אחד התירוצים שבאמת אין צריך להתרות על התולדה בשם האב "והכי פריך משום מאי מתרינן ביה שהוא חייב רבה אמר משום בורר אבל התרו בו משום מרקד פטור דכיון שהוא מתרה בדבר שאין דומה סבר שמלעיג בו ופטור אבל אם התרו בו ואמר אל תשמר חייב". כלומר, מאחר שההתראה היתה בטעות, אין היא נחשבת להתראה.