שילוח הקן בקן הנמצא על אדן החלון / אופן השילוח

במקום העבודה שלי יש בניין בעל שתי קומות בקומה השניה על אדן החלון יש יונה שדוגרת על 2 ביצים השאלה שלי אם אני יכול לבצע את המצווה ע״י זה שאני דופק על החלון ומבריח את האמא זה נחשב . ואם אחרי שקניתי את הביצים אני מחזיר אותם לקן כי אין לי מה לעשות איתם זה בסדר?

תשובה:

שלום רב

לצורך קיום המצוה צריך שהקן לא יהיה שייך לאף אחד, וכמו שנאמר בכתוב "כי יקרא קן ציפור לפניך", ודרשו חכמים "פרט למזומן". כיון שכך, יש להפקיר את מקום הקן לפני הטלת הביצים לפני קיום מצוה זו. אני מבין שבמקרה שלך זה לא נעשה, הקן כלל לא נמצא בביתך אלא בביתו של אדם אחר. אמנם, הוראת הפוסקים, שכיון שאנשים אינם מעונינים לזכות בקן ואינם נזקקים לה, לא נחשב הדבר להם כזכות ואינם זוכים בה על ידי החצר, ולכן גם בקן כזה ניתן לקיים את המצוה, וכך ראיתי בשם הגר"נ קרליץ, אולם בשם הגרש"ז אויערבך ראיתי שמפקפק בזה, לכן לא ניתן לקיים מצוה בברכה, אך ראוי לקיימה ללא ברכה.

להלכה, די בכך שמרעישים וכיוצא בזה והיא עפה ואין חיוב ליטול אותה בידים ממש, וכפי שהאריך לבאר החזון איש יו"ד סי' קעה.

זמן השילוח הוא בערב אחרי 6:00 עד לבוקר שזהו הזמן שהנקבה יושבת על הביצים.

בהצלחה רבה.