שילוח הקן על אדן חלון הבית

שאלה:

האם ניתן לבצע מצוות שילוח הקן ביונים שהתנחלו לי בבית?

תשובה:

שלום רב

מעיקר הדין אין מקיימים מצות שילוח הקן אלא בקן שנמצא במקום שהוא הפקר כמו רשות הרבים ולא ברשות פרטית, שנאמר כי יקרא קן ציפור לפניך, ודרשו חכמים, כי יקרא פרט למזומן, ולכן כיון שהקן אצלך על החלון הוא לכאורה נחשב כשלך ונקנה לך בקנין חצר, ולא ניתן לקיים בו את המצוה, אולם כבר כתבו פוסקי זמנינו שכיון שהיום שום אדם באופן רגיל אינו מעונין לזכות בביצת יונה או ציפור, החצר אינה קונה אותה לבעליה, ועדיין ניתן לקיים בה את המצוה. משום כך תוכל לקיים את המצוה ללא ברכה, ובעזרת ה' תזכו לכל הישועות.

לצאת ידי כל השיטות יש נהגו שכשהציפור בונה קן במקום כזה, עוד לפני הטלת הביצה מפקירים את המקום, וכך ניתן לקיים את המצוה בהידור.