האם דיני שנת שמיטה נוגעים למי שאינו חקלאי?

א,לשנה מעוברת יש מצוות כל שהם?

ב,מי שאין לו שדות וכרמים והוא לא מגדל עצים..חייב בהלכות שנת שמיטה? ומתי שנת שמיטה הקרובה? ואיך מעשרים?

תודה

תשובה:

שלום רב

א. אין מצוות מיוחדות לשנה מעוברת, אלא שיש השלכות לדינים שונים מחמת היות השנה מעוברת, כגון קביעת ימי הפורים באדר השני, תאריכי בר מצוה ואבלות שנחלקו בהם הפוסקים. בתפילת מוסף בראש חודש נוהגים להוסיף בברכה האמצעית "ולכפרת פשע" עד ראש חודש ניסן.

ב.לגבי שנת השמיטה, מעבר לחיוב שלא לעשות עבודת קרקע יש חובה לשמור על קדושת פירות שביעית, שלא לסחור בהם ולא לאבד אותם, בענין זה יש דינים רבים שכדאי לדעת בהגיע הזמן. כמו כן, קדושת שביעית נוהגת גם בעציצים שבבית. מלבד חובת השביתה בקרקע יש חיוב של שמיטת כספים, והיינו, שאדם שהלווה כסף לחברו ועברה השנה השביעית, אסור לו לגבות ממנו חוב זה, אלא אם כן עשה פרוזבול, שזהו שטר מיוחד בו הוא מוסר את חובו לבית הדין, והחוב כביכול איננו שלו.

השנה הבאה [שנת תשע"ה] תהיה שנת שמיטה.

ג. על אופן הפרשת תרומות ומעשרות ראה כאן.