שאלה חדשה – הדפסת אריזות בשבת

שלום כבוד הרב.
אני עובד באחד מבתי דפוס תעשייתי בארץ אשר מדפיס בשבת וברצוני לשאול העם מותר להדפיס אריזות בשבת אשר מודפס עליהן כשר מכל סוג הכשרויות שיש בדת היהודית חייב להדגיש שאלו אריזות שנשלחות ללקוחות בעלי מפעלים עם כשרות והם אינם מודעים באיזה יום מהשבוע האריזות הודפסו ואת מוצר האריזות לקוח זה מאכלס ישירות לאריזה ללא שום שקית אך ביום חול, האם זה על פי ההלכה?האם זה הופך את המוצר עצמו שבתוך האריזה כלא כשר?

תשובה:

שלום רב.

שאלתך האם מותר להדפיס אריזות כאלו בשבת אינה רלונטית, כיון שפשוט וברור שאסור להדפיס שום דבר מכל סוג שהוא בשבת. בנוגע לבעלי המפעלים, אם הם לא יכולים לדעת באיזה יום הודפסו האריזות מותר להם להשתמש בהם, כיון שכל אריזה היא בחזקת ספק "מעשה שבת" וספק דרבנן לקולא, אולם, נראה שאסור להם להשתמש בשירותי אותו דפוס שהרי על ידי כך הם מסייעים לדבר עבירה, ועליהם להתנות את ההזמנות שלהם בכך שהדפוס לא יפעל בשבת, ובודאי חובה עליהם לברר שאת האיזות שלהם לא מדפיסים בשבת. גדולי הדור הקודם עוררו רבות על כך, ובראשם מרן בעל הקהילות יעקב שאסר להדפיס ספרים בדפוס שפעל בשבת, ועל כל ספריו ציין "נדפס על נייר שאין בו חשש חילול שבת". השימוש באריזות כאלו אינו אוסר את המאכל שבתוכם.