ריסוק קרח בשבת

האם מותר להניח קוביות קרח בכוס ולבחוש כדי להמיס?

תשובה:

שלום רב.

בשאלה זו נחלקו הפוסקים, יש סוברים שלא התירו נתינת קרח למשקה אלא כשהוא נמס מאליו ולא לא כשמרסקו בידים על ידי הבחישה, ויש מתירים, להלכה ניתן להקל ונכון לחוש לכתחילה לדעת המחמירים.

מקורות:

ראה בית יוסף סי' שכ שלדעת הרמב"ן והר"ן מותר לרסק קרח בשבת, אולם בס' התרומה סי' רלה החמיר בזה, וטעמו, שלא התירו אלא כשהוא ניתן לתוך משקה והוא נימוח מאליו, שאם לא כן יש בכך משום איסור מוליד. ונראה מדבריו, שאם אינו נימוח מאליו אף לתוך משקה יש לאסור, וראה ביאור הלכה שם סעי' יא שכך נראה מדברי התוס' והרא"ש, ובמשנה ברורה שם סיים שטוב להחמיר בכך לכתחילה.

ריסוק קרח לכוס ריקה אסור בשבת, כמבואר בשו"ע שם סעי' ט, לפי שהקרח הנימוח ניכר לעצמו.