ברכות התורה בנשים / ציחצוח שיניים בשבת

שלום כבוד הרב.
1) האם אישה אומרת ברכות התורה עם שם ומלכות?
2) לגבי נוהגת על פי פסיקה של הרב עובדיה יוסף זצ"ל. וקראתי לגבי צחצוח שיניים שמותר לצחצח בשבת למי שבוודאות לא יורד דם. האם זה נכון? אם כן, איך לנקות את המברשת לאחר מכן, רק לשים מתחת לזרם מים מבלי לשפשף?
תודה רבה וכל טוב.

תשובה:

שלום רב.

1. אשה חייבת בברכות התורה כיון שהיא צריכה ללמוד את ההלכות הנוגעות לגביה.

2. גם המקילים בציחצוח באופן שהזכרת, לא התירו אלא בשיפשוף המברשת לבד ללא משחה. ולדעת הגר"ע יוסף מי שמצטער מאוד יכול בשעת הדחק להקל לצחצח גם עם משחה.

מקורות:

1. ראה שו"ע סי' מז סעי' יד. שלושה טעמים נאמרו בדבר: נשים לומדות תורה שבכתב. יש סוברים שיש לומר ברכה זו קודם אמירת הקרבנות ופסוקי דזמרא ואף נשים אומרות זאת. ג. נשים חייבות ללמוד את ההלכות הנוגעות להן. שלושה טעמים אלו הובאו בביאור הלכה שם, ולדעתו מדובר בחיוב גמור.

אמנם, בשו"ת חקרי לב סי' י כתב, שאף שנשים רשאיות לברך ברכת התורה הן אינן חייבות בכך, וכ"כ בברכי יוסף שם ס"ק ז ובמור וקציעה שם. וראה בברכי יוסף שם, שאף לדעת הסוברים שנשים מחוייבות בכך, אין חיובן מדאורייתא כאנשים אלא רק מדרבנן [ונפק"מ בזה שאינן יכולות להוציא אנשים ידי חובת ברכה זו. כמו כן, במקום ספק אינן חייבות לחזור ולברך, שכן ספק דרבנן לקולא].

2. על דעות הפוסקים בזה ראה כאן.