לקחת דברים הנמצאים ברחוב

שלום, אם אני רואה חפץ המונח ברשות הרבים האם אני יכולה לקחת אותו? למשל – כדור באמצע כביש או בשביל שאני לא רואה שמישהו בא לקחת אותו, או תמונה שמונחת במקום שתמיד מונח שם זבל וכדומה.
תודה

תשובה:

שלום רב,

מהאשפה מותר לקחת. ממקום אחר, אם יש בו סימן אין לקחת. אם אין סימן, מותר לקחת רק דבר שהוא חשוב או גדול או כבד, שהאדם שנאבד לו ודאי שם לב לכך.

התשובה היא תשובה כללית. כמובן שיש לשאול בכל מקרה לגופו.

מקורות:

עיין בשו"ע חו"מ סי' רס סעיף יא וסי' רסב סעיף ג. בזמנינו שקשה להכריז כדין, ובדרך כלל אם ישאירו את האבידה ברחוב יש סיכוי גבוה שהמאבד ימצא אותו מאשר אם יכריזו עליו, עדיף להשאיר אבידה שיש בה סימן ואינה יקרה ברחוב ולא לקחת הביתה ולהכריז. אין לקחת הביתה אלא אבידות יקרות שהבעלים יחפשו במודעות בעיתונים ויש חשש שייגנבו אם יישארו ברחוב, או אבידה שכתוב עליו שם או שיש דרך אחרת שניתן להשיג את המאבד.