חציצה בנטילת ידים

בס"ד
שלום רב! מה מהווים חציצה בעת נטילת ידיים והאם יש הבדל בין נטילת בוקר /לפני אוכל וכדומה?
וכן האם סימני טושים/עטים זה חציצה ?
ומה אם הטוש הוא בלתי נראה ורק כשמאירים עליו אור מיחד רואים את הקישקוש? תודה רבה!!!!!

תשובה:

שלום רב.

בענין חציצה בנטילת ידים [בוקר ולפני אוכל] נאמרו שני כללים עיקריים:

א. אם החציצה היא רק "חזותא בעלמא", כלומר צבע של עט וכיוצא בזה שאין בו ממש – הוא אינו מהווה חציצה.

ב. אם החציצה היא על מיעוט היד ואותו אדם אינו מקפיד על כך, כמו צבעי שאינו מקפיד על כך שיש על ידיו שיירי צבע – הוא אינו חוצץ.

מקורות:

ראה שו"ע סי' קסא סעי' ב. וראה שו"ת תשובות והנהגות ח"ב סי' קיז, שכיון שיש חומרים להסרת צבע גם בעלי אומנות ז מקפידים על כך ואין להם להקל ראש בענין זה. וע"ע נימוקי או"ח שם לענין דיו שאינו אלא חזותא בעלמא.