התחזקות באמונה / הכניס מאכל או משקה לפה ונזכר שלא בירך

כבוד הרב שלום, אני מתחזקת באמונה ברוך ה'. 1. אני רוצה לדעת מקורות לציווי לאישה לכסות את הראש האם מדאוריתא והיכן ניתן ללמוד? אשמח למקורות ולהסברים.
2. לגבי ברכות אני רוצה להשתדל לברך לפני שאני אוכלת אבל אני לפעמים שוכחת האם מותר לברך באמצע ששותים או אוכלים משהו אם נזכרים באמצע?
תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

ראשית אני מלא הערכה על ההתחזקות שלך, בעזרת ה' תמשיכי כך כדי להרבות כבוד שמים.

לגבי הדין של כיסוי ראש באשה נשואה, ראי במאמר כאן, שם מובא באריכות ובבהירות כל הנושא הזה.

לשאלתך בענין ברכות, כדאי מאד להקפיד לברך לפני האכילה. חז"ל אומרים שהאוכל בלי ברכה הרי זה כאילו הוא גוזל מהקב"ה!

אם נזכרים באמצע, נאמרו בכך שלושה חילוקים: אדם שיש לו משקה בפה ונזכר שלא בירך, יבלע מה שבפיו ולאחר מכן יברך וימשיך לשתות. אדם שיש אוכל בפיו, אם ניתן להוציא את המאכל מהפה ולברך, וכגון שזה לא מאכל שנמאס על ידי הלעיסה אלא סוכריה או חתיכת תפוח עץ שניתן להוציאה מהפה, יש להוציא לברך ולאכול, אבל אוכל שנטחן בשיניים וכיוצא בזה, יש לסלקו לצד הפה ולברך כאשר המאכל בפה ולאחר מכן לבלוע.

הסיבה לכך שלא ניתן לכתחילה לברך בפה מלא אוכל, משום שנאמר "ימלא פי תהילתך", כלומר תהילת ה' – הברכות שאמנחנו מברכים לו, צריך שיעשו בפה מלא ובמלוא כוונת הלב.

בהצלחה רבה.

מקורות:

ראה שו"ע או"ח סי' קעב.