אחד האורחים בשמחה שבר כיסא מגמ"ח

בע"ה
שלום וברכה!
ערכתי מסיבת בר מצווה לבני ולצורך כך שאלתי כסאות פלסטיק מגמ"ח בזמן הסעודה אחד האורחים הסתובב לאחור והכיסא נשבר.
בעל הגמ"ח אמר שצריך לקנות כיסא חדש.
האם אני חייב? האם היושב חייב? אם האורח חייב האם עלי ליידע אותו או את בעל הגמ"ח לשמו של האורח?
תודה

תשובה:

שלום רב,

לכאורה אתה פטור על הנזק (אם לא הותנה אחרת). האורח חייב לשלם ויש להודיע לו, או למסור את שמו לבעל הגמ"ח לפי בקשתו.

מקורות:

שומר חינם או שומר שכר או שוכר, ברור שהיו פטורים על מקרה זו, כיון שמלכתחילה קיבלו את הכיסא על דעת למסור אותו לאורחים. עיין עיין בש"ך חו"מ סי' רצא ס"ק לב וס"ק לז ועיין כאן. אבל שואל אינו יכול להיפטר מטעם זה, לפי המבואר בנתיבות סי' רצא ס"ק כד ששואל חייב אם מסר לבני ביתו לשמור, שאין זה שונה מאונס שהוא חייב. עם זאת, מסתבר שבנידון דידן יש לפטור את השואל מדין 'מתה מחמת מלאכה' (לדעת החולקים על הרמב"ן, עיין בעלון המשפט גליון 17 עמוד ג), שהרי מסר את הכיסאות לרשות האורחים כדי לקיים את המטרה שלשמה שאל אותם. ואף אם האורח השתמש שלא כראוי, מכל מקום השואל עשה את המצופה ממנו.

האורח, דינו כשוכר ולא כשואל, כיון שאין כל הנאה שלו, שבעל השמחה מעוניין שהאורחים ישבו על הכסא במקום זה, עיין נתיבות סי' רצב סק"ב. אבל מכל מקום ודאי חייב, כיון שאין זה מוגדר כאונס.