האם אפשר להוציא שבת לפני ברכת המזון בסעודה שלישית

האם לפני שאמר ברכת המזון בסעודה שלישית יכול לומר המבדיל בין קודש לחול. ולעשות מעשה חולין. האם זה נקרא שעדיין שבת אצלו ?

תשובה:

שלום רב.

אם כבר יצאה שבת אפשר לומר 'ברוך המבדיל בין קודש לחול' אפילו אם עדיין לא סיים את הסעודה שלישית, אך מכיון שנחלקו הפוסקים אם אחרי שאמר 'ברוך המבדיל' יוכל לומר 'רצה והחליצנו' בברכת המזון, עדיף שלא יאמר זאת לפני שיברך ברכת המזון, ואם עשה כן, לא יאמר רצה ועדיף שישמע 'רצה' מאדם אחר שלא הוציא עדיין שבת ומברך.

מקורות:

משנה ברורה סי' רצ"ט ס"ק ד' ושעה"צ סק"ח שיכול להוציא שבת ולהמשיך ולאכול. ובמשנה ברורה סי' רס"ג ס"ק ס"ז הביא את ספקו של המג"א אם יוכל לומר רצה בברכת המזון לאחר שאמר 'ברוך המבדיל' ובחיי אדם כלל מז סעיף כד כתב שיכול להזכיר רצה, ובערוך השולחן קפח,כג כתב שלא יזכיר רצה, ולכן מספק שב ואל תעשה עדיף ואם הוציא שבת לא יאמר רצה,  אך אם יש מישהו אחר המברך עדיף שישמע ממנו 'רצה' ויצא ידי חובתו לדעות שצריך להזכיר. וכדי שלא להכנס לספק עדיף שלא לעשות כן.