התערבות בזוגיות של אחרים

שלום וברכה! נתקלתי לאחרונה בסיפור קצת עצוב שאין לי עליו פתרון או תשובה. יש להורי זוג חברים נחמדים מאוד הם גם קרובי משפחה דרך הבעל. הם חזרו בשנים האחרונות בתשובה בעקבות שני בניהם שחזרו לדרך התורה. האישה כאן מעט יותר חזקה. כשבאנו אליהם לביקורים לא שמנו לב שבני הזוג לא מדברים בניהם. הכל היה נראה כל כך שיגרתי שלצערי רק מאוחר הבחנו בתופעה. לא ניסנו בכלל לעלות את הנושא והכל המשיך רגיל. כשאני הבחנתי בזה הבחנתי גם בדברים נוספים למשל, האשה מדי פעם זורקת לאויר ליד כולם איזה עקצוץ כלפי בעלה- כמובן לא ישירות- היא מראה פרצוף כועס כשמדברים איתו או צוחקים ( במיוחד אם זאת אישה) היא אפילו העירה פעם בטענה למה אתם מדברים איתו?, מה כל כך מעניין לדבר איתו וכד'. אני שמתי לב למבט עצוב ופגוע אצל הבעל באותם רגעים ולפעמים להנד יד בביטול. הוא לעולם לא עונה לה. מה שגם הבחנתי שהאשה תמיד מראה שהכל בסדר אצלהם למשל היא הדגישה לי שהיא יושנת בסלון (כשהתארחנו אצלה בשבת) כי יש שם אור לקרוא, ומתברר שזה כך כל הזמן, ועוד כהנה וכהנה. העדפתי לא לדבר איתה על זה. הלכתי לעזור לה בהכנות של שבת ובהזדמנות שנקרתה לדרכי יצא לי לדבר דווקא עם הבעל. הוא סיפר שהם לא מדברים המון זמן, תמיד היא מנסה לפגוע בו והוא לא עונה כי כבר לא אכפת לו ממנה והוא לא רוצה אפילו לריב איתה, לדעתו היא כמו רוח בפניו, היא לא מעניינת אותו והוא מרגיש כלפיה שנאה. הוא אמר שכל החיים שלו הם לא הסתדרו, פעם כן דיברו ופעם לא, ומאז החזרה בתשובה זה אפילו יותר גרוע. הם בסביבות גיל ה-50 הם אותו שנה נולדו, הם למדו באותה פנימיה כשהיו צעירים והתחתנו בגיל 19 בעקבות הריון. הוא מעוניין להשקיע בשלום בית כי הוא מרגיש שהוא השקיע מעל ומעבר, לדעתו יש לה טבע ואופי לא טוב שלא משתנה, בגיל צעיר הוא לא רצה להתגרש בגלל הילדים, הוא וויתר על הרבה בשבילה ומספיק נפגע ממנה. הוא לא רוצה שלום בית כי הוא טוען שהוא לא רוצה אותה בכלל ולא אוהב אותה. לא אכפת לו להמשיך עם המצב הזה ככה, טוב לו כך (וזה לא נראה ככה בכלל) ואם ה' יעזור לו הוא היה רוצה להתחיל חיים חדשים. יש להם נכדים והוא מאוד אוהב אותם. הוא אדם עובד, עדין עם חכמה והתחשבות, עוזר הרבה למרות הכל ובעל לב רחב וטוב. גם היא טובת לב ואוהבת לעשות מצוות. לשאלתי אם הוא רוצה שאדבר איתה הוא התנגד, אך לשאלת חכם הוא דווקא כן שמח. מה הרב מציע: להתגרש? להמשיך עם המצב הנתון? ( כי הוא לא רוצה לשנות את המצב לשלום בית) או פתרון אחר? יש עוד הרבה צדדים לסיפור ועוד נתונים. לי זה מאוד כואב לכן ברצוני לעזור. הבעל אמר שעד עכשיו הוא לא שיתף איש. אשמח לשמוע תשובה חכמה. תודה.

תשובה:

שלום רב.

את מתארת מצב נורא בו הבעל סופג פגיעות וביקורת באופן עקבי.

גם המחשבה איך חשה אשה שבעלה פשוט אינו אוהב אותה, מעוררת המון הזדהות עם צערה.

ומי יודע מה קרה לדימוייה העצמי כאדם וכאשה.

סביר להניח שיש כאן מעגל המזין את עצמו , ולא לנו המשפט מהיכן "נוצר" המעגל, כי תנועה מעגלית ניתנת לשינוי ע"י כיוון התנועה,כך שכל אחד יזין אצל השני את האפשרות להתנהג כלפיו מהמקום היותר חיובי שיש בו,

שיועצם ויהווה כמנוע מרכזי בתנועת היחסים.

אין ספק שהדבר הנכון עבורם הוא לפנות ליעוץ זוגי.

ועבורנו, דומני שככל שנפחית את מידת השיפוטיות העלולה להרעיל יחסיהם, כך נטיב עמם.

בברכה

הרב אלעזר וולך

יועץ נישואין