האיסור לדון בבית משפט אזרחי

שלום רב,

מדוע ליהדות יש בעיה עם בתי המשפט בישראל?
מתי אסור ומתי מותר לתבוע אדם או חברה בבית משפט?

בברכה.

תשובה:

שלום רב,

בתי משפט אזרחיים דנים על פי חוקים שנחקקו על פי היגיון אנושי, בעוד שלעם ישראל יש תורה עם חוקים ומשפטים המתייחסים לכל המצבים בחיים שמקורם מהחכמה האלוקית. ההולך לדון בבית משפט אזרחי מראה שהוא מחשיב את השכל האנושי יותר מאשר את החכמה האלוקית ומכאן האיסור.

כל זה הוא גם במקרה ששני הצדדים מסכימים לדון בבית משפט. במקרה שצד אחד תובע צד אחר על כורחו לבית משפט יש בכך גם איסור גזל אם התובע יקבל בפסק הדין יותר מהמגיע לו לפי דין תורה.

אדם או חברה המסרב לדון בדין תורה, מותר לתבוע אותו בבית משפט כדי שהתובע יוכל לקבל את המגיע לו. אם יש סיכוי שהנתבע יסכים לדון בדין תורה יש להזמין אותו בבית דין ורק אם הנתבע לא יופיע יתיר בית הדין לתבוע בבית משפט.

מקורות:

נתיבות חידושים סי' כו סק"ד

לעניין לתבוע אדם שאינו שומר תורה ומצווות בבית משפט עיין כאן.