פינוי השולחן מן הסוכה בשבת ובחג

בס"ד
שלום כבוד הרב.

אנו מתכוננים לישון בסוכה בכל ימי החג לשם כך נצטרך לפנות את השולחן והכסאות מהסוכה, האם מותר לצורך כך להזיז או להוציא חפצים מהסוכה בחג ואו בשבת?

תודה,
מועדים לשמחה

תשובה:

שלום רב.

אין איסור להוציא את השולחן והכסאות ביום טוב אף אם הם כבדים, כיון שאין מקפידים מלטלטלם, אפילו אם צריך כמה בני אדם לטלטלו.

ואין איסור גם בכך שאין שישנים בסוכה בלא שולחן, אף שיש גדולים שנזהרו לישון בסוכה רק כשיש בה שולחן משום הידור מצווה שתהיה סוכה הראויה לאכילה.

מקורות:

לענין טלטול שולחן, ר' בשולחן ערוך סי' ש"ח סעיף ב'.

לענין שינה בסוכה בלא שולחן, אמנם במשנה ברורה סי' תר"מ ס"ק כ"ז כתב וזה לשונו: אף אם אין לו עצה האיך לפשוט רגליו חוץ לסוכה דבפושט רגליו חוץ לסוכה לכו"ע לא מקרי מצטער בכך וחייב לישן שם ואך שצריך ליזהר שיהיה השולחן ג"כ בתוך הסוכה דאל"ה חיישינן שמא ימשך אחר שולחנו ע"כ. אך ר' בשו"ת ציץ אליעזר חלק ח' סימן כב אות ו' שהאריך לבאר שכוונת המשנה ברורה רק לשעת האכילה ולא לשעת השינה. ובמועדים וזמנים חלק א' סי' פ"ז כתב שיתכן שכוונת המשנה ברורה שיתכן וירצה לאכול באמצע שינתו.

והאריכו רבים מהאחרונים בביאור דברי המ"ב האלו, ובמועדים וזמנים שם ובחלק ח' בהוספות לסימן זה הביא עדות מר' שמואל גריינמן זצ"ל שהחפץ חיים הקפיד על כך ואף אמר לו שכדאי להשאיר השולחן כדי שתהיה סוכה הראויה לאכילה, וכן מובא בארחות רבינו ח"ב עמוד רכ"ט שהסטייפלר ציווה להשאיר שולחן קטן בסוכה בכל מצב, ובאז נדברו חלק י"ד סי' מ"א כתב שראוי להקפיד על כך כיון שיצא מפיו של המשנה ברורה. וראה עוד במקראי קודש סי' ל"ה, ובהררי קודש שם שהאריך לבאר דברי המשנה ברורה הנ"ל.