דרך הגעלת סכו"ם שנטרף

הגעלת כלים בבית:
סכו"ם שהוטרף בשימוש חלבי/בשרי אני מגעילה בסיר עם מים רותחים.
להלן כמה פרטים שרציתי לברר:
1. האם אפשר להגעיל בסיר בשרי גם סכו"ם חלבי?
2. למשך כמה זמן יש להותיר את הסכו"ם במים הרותחים?
3. האם אפשר להחזיק בכלי (סכין למשל) ולטבול מחציתו, אח"כ להפוך אותו ולטבול את הצד השני?

תשובה:

שלום רב.

1. ניתן להגעיל סכום חלבי בסיר בשרי רק כשיש שישים במים כנגד הסכו"ם. וכשאין שישים במים אין להגעיל את הסכו"ם גם אחר שעבר עליו 24 שעות. ולבני ספרד יש להקל אחר שעבר 24 שעות על הכלי הבשרי או על הסכו"ם להגעיל את הסכו"ם בסיר הבשרי (שו"ע יו"ד צה,ג וה'). ובמקרה שאין שישים כנגד הסכו"ם יכול להכניס חומר פוגם כמו אקונומיקה וכדו' למים, ועל ידי זה יכול להגעיל אף כשאין שישים במים כנגד הסכו"ם (כן כתב האגרות משה יו"ד ח"א סוף סי' ל"א).

2. מן הדין אין לדבר שיעור זמן ואפילו מכניס ומוציא מיד בלא להשהות (טור יו"ד סי' קכ"א), ולכתחילה ראוי להשהות מעט (שער הציון ריש סי' תנ"ב).

3. ניתן להגעיל מקצתו ואחר כך להכניס מקצתו השני (שו"ע סימן תנ"א).

ואציין כמה דינים נוספים:

  • יש להקפיד שהמים יעלו רתיחות ובדרך כלל הוא צריך להיות כל זמן ההגעלה על האש שאחרת אינו מעלה רתיחות.
  • אם יש חלודה יש לשפשף מה שיש בזה ממשות, אבל אם נשאר רק כתם אין בזה קפידא (משנה ברורה תנ"א סקכ"א).
  • לנוהגים על פי הרמ"א אין להגעיל כלי בן יומו לכתחילה בכל אופן שיהיה. ויש להמתין עד אחר מעת לעת שהוא 24 שעות מבליעת האיסור, וכששם חומר פוגם אף בב"י יש להקל להגעיל, אגרות משה שם.