מחבת טפלון חלבי שטיגנו בו בשר

בס"ד
שלום לכבוד הרבנים שליט"א.
מהו הדין של מחבת טפלון שהשתמשו בו פעם אחת לטגן ללא שמן דבר חלבי.לאחר מכן במשך מעל י"ב חודש לא השתמשו בו כלל.
כעת בטעות טגנו בו בשר, האם ניתן להגעיל את המחבת ולהמשיך להשתמש בו או שנדרש ליבון ומכיון שלא ניתן לעשות כן הרי שלא ניתן יותר להשתמש במחבת החדש הזה?

תודה

תשובה:

שלום רב.

ניתן להכשיר את המחבת בהגעלה [וכן בליבון קל דהיינו שיחמם אותו על האש עד שהמחבת יתחמם בשיעור שאם יניח עליו קש, הקש ישרף. ויש מצריכים לעשות כן מהצד שבלע דהיינו שיניח את המחבת על האש הפוך].

מקורות:

יש לדון מצד ב' ענינים:

א. אם היה מעט שמן [כמו שמצוי במחבת המצופה טפלון] והמחבת בלע ע"י האור, אם טעון ליבון חמור. ונראה שמספיק לו הגעלה או ליבון קל דבהתירא בלע גם כשנבלע על ידי האור אין צריך ליבון, וסגי בהגעלה, כמבואר בנקה"כ יור"ד סי' צ"ג, והיא גמ' ערוכה בע"ז עו,א עיי"ש במסקנת ר' אשי.

ב. יש לדון מה דין ההגעלה של טפלון שמא הוא חרס, וידוע שהחומר שממנו עשוי הטפלון הוא מחומרי הפלסטיקה, ועיין בספר שבות יצחק על דיני מקרוגל שהביא בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל להכריע שבהתירא בלע מועיל הגעלה לפלסטיק, א"כ הכא דהתירא בלע מהני להגעיל גם טפלון.