פירוש הזמירות 'סטרא אחרא דלית בה ממשא'

בפיוט של הארי הקדוש לסעודת שבת בוקר 'ידי אסחי אנא לסטרא אחרינא דלית בה ממשא', האם הכונה שאין בה ממש? ואם כן מדוע יש מלחמה להשם בעמלק מדר דר?

תשובה:

שלום רב.

אין הפירוש שהס"א אין לו ממשות, אלא שאין הרוח רעה שורה אלא על גבי מקומות שממות וחרבות, בדבר שאין בו ממש, ורצה לומר שיקפיד ליטול ידיו במים אחרונים בכלי ולא על גבי קרקע.

מקורות:

עי' רש"י (חולין קה.) שכתב דאין נוטלין ע"ג קרקע וכו', משום דרוח רעה שורה עליהן כשהן ע"ג קרקע. ועי' מג"א (קפא,ב) שאין רו"ר שורה אלא ע"ג קרקע.

וכן פירש בפירוש מנחת יעקב וז"ל: בא לרמז מה שכתבו רז"ל (עירובין יז:) מים אחרונים חובה, כי מים אחרונים בכדי להסיר הזוהמא ובכדי ליתן חלק לסמאל הנקרא טמא, ודוקא ירחץ בכלי ולא על גבי קרקע, כי רוח רעה אין שורה אלא על גבי מקומות שממות וחרבות, בדבר שאין בו ממש. ע"כ. וכן הביא בפי' ילקוט עיר התמרים. וע"ע זמירות לש"ק עטרת יהושע (פריינד, ס"ק רסח).