טבילה במקווה האר"י

שלום מורי ורבותי היקרים אין עליכם אתם עונים לשאלות וללא התחמקויות

בע"ה יתברך ביום רביעי בלי נדר נשטתח על קברי הצדיקים בצפון

יש אומרים שמקווה האר"י זיע"א היו רוחצים בו מתים במקווה זה

אם כן האם אפשר לטבול אני שואל היות ואני אחראי על מתפללים ששאלו כיצד לנהוג

נא הורונו אשר נעשה ושכרכם מן שמיא

כתיבה וחתימה טובה לכל אחד ואחד באופן אישי מהרבנים היקרים .

תשובה:

שלום רב.

ידועה דעתו של רבי בן ציון מוצפי שליט"א משמו של אביו הגה"ק המקובל רבי סלמן זיע"א, שבמקוה זה היו רוחצים מתים, ואין שום מעלה בטבילה במקוה זה.

בעיקר יצא הקצף אחר שמחמת הפרסומים על קדושת המקום, היו נותנים גם לנשים לטבול במקום זה, ונבע מכך פריצות גדולה מאד. [מלבד הבעיתיות של המקוה להועיל לטבילת נדה ודו"ק].

אולם, יש שכתבו שישנה מעלה מסוימת בטבילה במקוה זה, שכן מקובלים ואדמורי"ם רבים היו נוהגים לטבול שם.

וזאת יש לציין, שלכהנים יש איסור גמור לילך לשם, שכן כל הדרך לשם בנויה על קברים.

מקורות:

עי' גם ספר ארץ חמדה להרה"ג רבי יחיאל מיכל שטרן שליט"א (עמ' תיב) שכתב שלא מצא מקור לכך שמקוה זה מיוחס לאר"י הק'. ועי' קובץ תורני קול מבשר (תשס"ז, עמ' ערה) במנהגו של האדמו"ר מויז'ניץ לטבול שם. [וע"ע שו"ת משנת יוסף (ליברמן, ח"ז סי' נ אות ג)]. ולענין דין טבילת נשים במקום זה, עי' בספר אמרי יהושע (דומב, ח"ו עמ' שו).

ולענין כהנים, עי' ס' מתורת שמחה שכן נהג רבה של צפת הרה"ג רבי שמחה קפלן זצ"ל. וע"ע בספר מנוחת אמת להרה"ג רבי מרדכי גרוס (עמ' תקמח). ובספר טהרת הכהנים (מונק), וטהרת הכהנים כהלכתה (גרוס, עמ' קכא) ועוד.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. אל פלוני: הנך טועה ומטעה.
    בעבר חשבו כמוך, אבל כבר לפני כמה וכמה שנים [לפחות 10 שנים] הדבר בורר והכל מלא בקברים מכל הכיוונים, ואין שום דרך להגיע אל המקווה ללא איסור של טומאת המת.

  2. ציינתם לעניין טומאת כהנים. ומה קורה שלא לכהנים? האם מותר לישראל התהלך על קברים? האין בזה משום איסורי הנאה?

  3. כיון שאין קברים ידועים, לא ניתן לאסור על ישראל ללכת שם, אבל לגבי כהנים שזה איסור חמור ודאי יש להזהר יותר.