עבודת עובדי חברת החשמל לצורך פיקוח נפש

מה שונים עובדי חברת החשמל העובדים בשבת מסתם רופאים לענין פיקוח נפש בשבת?גם הם בעקיפין שומרים שלא תופסק פעולת מכשירים מצילי נפש בבתים…

תשובה:

שלום רב.

ישנם פוסקים שכתבו בעבר שאכן ניתן להשתמש בחשמל המיוצר על ידי חברת החשמל בשבת מכיון שהם פועלים לצורך פיקוח נפש של בתי חולים או של אנשים המחוברים למכשירי הנשמה וכדו'. אך כמה רבנים שבדקו את הנעשה בחברת החשמל בשנים האחרונות טוענים כי כיום אין לסמוך על היתר זה, מכיון שבימים שאין עומס על מערכת החשמל של צריכה ביתית פרטית (יום כיפור וכדו') חברת החשמל פועלת באופן אוטמטי ללא מגע יד אדם, ורק בעקבות השימוש הפרטי המרובה בשבתות הם צריכים להעביד שם פועלים בשבת שיעבדו לפי הביקוש, ולכן אין להגדיר את פעולתם כפעולה לצורך פיקוח נפש.

לעיתים ניתן לסמוך על היתר זה כשמדובר בתיקון הנעשה בשבת בשכונה שבה ידוע שיש חולים המחוברים למכשירי חשמל מצילי חיים ואומרים זאת למתקנים בשבת.

מקורות:

ר' כאן במאמר שנכתב בענין השימוש בחשמל המיוצר בשבת שבאמצע הדברים כתב הרב גנוט התייחסות לטענה זו.