מוקצה בשטרות מונופול

בס"ד
בקריאת תהילים לילדים הנערכת מידי שבת נהגו לחלק לילדים כתמריץ שטרות כסף של מונפול אחר קריאת התהילים כאשר ע"י אותם השטרות הילדים 'קונים' פרס על השתתפותם בקריאת התהילים. האם על אותם שטרות דין מוקצה כלפי גדולים? (בהנחה שיש לדונם ככלי משחק המותרים לספותם לקטנים בידיים כדעה הרווחת. שהרי אין מקח וממכר לקטן).

תשובה:

שלום רב.

משחקים המותרים לילדים בשבת, אינם מוקצים אף למבוגרים שאינם משחקים בהם.

יש לציין שהסיבה שאין מוקצה בשטרות מונופול אינו בגלל שאין מקח וממכר לקטן, אלא מפני שאין זה כסף ממש, אלא כסף משחק.

הערות:

שמירת שבת כהלכתה פרק ט"ז הערה צ"א בשם הגרש"ז אוירבאך זצ"ל. ואף שכתב שם שטוב להימנע ממשחק זה, אך אין זה מטעם מוקצה, רק מפני שבספר תורת שבת סי' ש"ח ס"ק ס"א אסר משחקים שיש בהם הפסד וריווח, ובציור זה שאין זה הפסד וריוח, רק דרך נתינת הפרס, אין בזה איסור כלל.