פתח בעל המחיה וסיים בעל הגפן לאחר שתיית יין

קרא לי בטעות שהייתי חייב לברך ברכת "על הגפן ועל פרי הגפן", אבל בטעות פתחתי בברכת "על המחיה", וסיימתי נכון "על הגפן ועל פרי הגפן". האם יצאתי ידי חובה, או שמא יש חובה לברך שוב?
תודה רבה!

תשובה:

שלום רב.

יצאת ידי חובה ואינך צריך לברך שוב.

מקורות:

לדעת רוב הפוסקים גם אם בירך בסוף 'על המחיה' לאחר שתיית יין יוצא כיון שיין מסעד סעיד. כן כתב הלבוש סימן ר"ח סעיף י"ז, מחזיק ברכה אות ז', באר היטב ס"ק כ"ג.

ולאחר אכילת פרי העץ אם פתח בעל המחיה וסיים 'על הארץ ועל הפירות', נחלקו בזה הפוסקים, דעת הגינת ורדים (כלל א' סימן כ"ז) והכף החיים (רט,ז לבד מתאנים יעוי"ש) שלא יצא וצריך לחזור ולברך, אך דעת הרבה אחרונים שיצא, כן כתב בשו"ת מהרש"ג (או"ח א' סימן נ"ג), ושו"ת שבט הקהתי (ח"ה סימן מ"ד), ובשדי חמד מערכת ברכות (א,כ) מביא כן מהארחות חיים.

ומשום כך על אף שבספר וזאת הברכה פרק י' אות ז' הביא בשם הגרי"ש אלישיב שראוי לירא שמים שבירך על המחיה במקום על הגפן לשתות עוד יין ולברך שוב על הגפן, כאן שסיים כראוי אין צריך לחשוש לכך מכיון שאף בעל העץ דעת הרבה אחרונים שיצא.