קציצת ענפים מעץ פרטי שמפריע למעבר ברשות הרבים

בס"ד
לרבנים שליט"א השלום והברכה.
נסתפקנו באחד שראה ענפי-עץ של חברו יוצא מחצרו לרה"ר ומפריע ומסכן את העוברים. האם רשאי לקוץ אתו בעצמו או ראשית מחוייב לעורר הבעלים שיקוצו בעצמם (ובכך הם יקיימו המצוה והוא לא 'יגזול' להם המצוה כמבואר בסימן שפב)?
תודה רבה

תשובה:

ענפים המזיקים לבני רשות הרבים, על המזיק לדאוג לסלק את הנזק שגורמים ענפיו ומקיים בכך מצווה 'ולא תשים דמים בביתך', ולכן ראשית יש לעורר הבעלים שיקוצו בעצמם כדי שלא לחטוף מהם המצווה. אך אם הבעלים לא יקוץ, מותר לכל אדם לקוץ את הענפים.

אך אם אין נזק בגוף לעוברים ושבים רק נזק ממון ולא יקיים הבעלים מצווה בקציצה זו, יכול לקוץ אף בלי להתרות בבעלים.

מקורות:

שו"ע סי' שפ"ב ס"א ובנו"כ שם, ובנזק ממון יעוי' בסימן תי"ז ס"ד ובערוך השולחן שם ס"ז.