ברכת אשר יצר כשמתעורר בבוקר ולא עשה צרכיו – ברכת אלוקי נשמה למי שלא ישן בלילה

בס"ד
1. הישן בלילה ונעור משנתו אחר עלות השחר (או אחר חצות למאן דאמר זמן ברכות השחר אחר חצות) האם יש לו לברך ברכת אשר יצר גם באופן שלא נפנה לצרכיו ולא נתחייב בה כשאר ברכות השחר דקיימא לן מברך עליהן אפע"פ שלא נתחייב בהן?
2. וכן ברכת אלוקי נשמה האם יש לברך עליה אע"פ שלא ישן (כמדומני שהוא מחלוקת הפוסקים)?

תשובה:

שלום וברכה

1. נחלקו הפוסקים אם אפשר לברך גם בלי עשיית צרכיו, ולכן וודאי שראוי לאדם לצאת מהספק ולא לברך עד לאחר עשיית צרכיו, [מספיק לעשות מעט כדי להתחייב בברכה], אבל מעיקר הדין מותר לברך ברכת אשר יצר גם אם לא עשה צרכיו.

2. כפי שכתבת נחלקו בזה הפוסקים יש הרבה שסוברים שגם מי שלא ישן יכול לברך, אבל יש חולקים, וכדי לצאת מהספק ראוי לבקש מאדם אחר שיוציא אותך ידי חובה.

מקורות

1. עיין ברמ"א סימן ד' סעף א' ובמשנה ברורה סק"ד שיש אומרים שהטעם לאמירת ברכת אשר יצר הוא משום שבבקר נעשה לבריה חדשה וצריך להודות על זה, אבל מאחר ויש חולקים יזהר ולא יברך עד לאחר עשיית צרכיו.

2. עיין בערוך השולחן סימן מ"ו סעיף י"ג ובכף החיים ס"ק מ"ט שסוברים להלכה שגם מי שהיה ער יכול לברך, אמנם במשנה ברורה ס"ק כ"ד כתב שספק הוא וראוי לצאת על ידי אחר.