כפרה על זלזול בת"ח

לצערי יצא לי כמה פעמים שאמרתי דברי זלזול על ת"ח שהיה גם מרבותי, איך מכפרים ע"ז, האם יש צורך לבקש ממנו סליחה? מדובר שהרב אינו יודע מהבזיון, וגם אנני זוכר בפני מי דיברתי.

תשובה

שלום וברכה

דיבורים של גנאי על כל אדם מישראל הוא עוון חמור מאוד, ובפרט כשמדברים על תלמיד חכם, זה חמור הרבה יותר, ולכן תחזור בתשובה ותקבל על עצמך שלא תדבר יותר על שום אדם ובפרט לא על תלמידי חכמים, ואדרבה תשתדל לדבר רק דברים טובים ולכבד ביותר תלמידי חכמים, שכיבוד תלמידי חכמים נחשב ככיבוד השכינה וכפי שדרשו חז"ל את ה' אלוקיך תירא לרבות תלמידי חכמים, ולכן תשתדל מכאן ולהבא לכבד תלמידי חכמים ולא לדבר שום דבר גנאי על שום תלמיד חכם, כמובן שצריך לחזור בתשובה כמו על כל חטא שאדם עשה, על ידי חרטה וידוי וקבלה לעתיד, וה' הטוב יסלח לך.

ומה ששאלת אם אתה צריך לבקש מחילה מאותו תלמיד חכם שדיברת נגדו, התשובה היא – שדעתו של הגאון ר' ישראל סלנטר שאדם שדיבר דברי גנאי על חברו, וחברו אינו יודע מזה, עדיף שלא יבקש ממנו מחילה, מפני שהוא מצער אותו בזה שהוא מספר לו שהוא דיבר נגדו, אבל יש שחלקו עליו בזה וסוברים שצריך לבקש מחילה.

ואם אתה רוצה וודאי שאתה יכול לסמוך על דעתו של הגאון הנ"ל ולא לבקש מחילה באופן כזה.   בהצלחה!

מקורות

מועדים וזמנים ח"א סימן נ"ד מביא כך בשם הגר"י סלנטר