לאיזה מרחק חייבים ללכת כדי להתפלל בציבור

שלום וברכה
השאלה היא כזואת כמה צריך ללכת בשביל מנין
בשבת יש מרחק של 40 דקות הליכה עד הבית כנסת
לפעמים לוקחים מלון ויושנים ליד ולפעמים לא
למקרה שיש 40 דקות הליכה זה נחשב שחיבים ללכת או
זה מרחק שאין חיוב
שלום וברכה
השאלה היא כזואת כמה צריך ללכת בשביל מנין
בשבת יש מרחק של 40 דקות הליכה עד הבית כנסת
לפעמים לוקחים מלון ויושנים ליד ולפעמים לא
למקרה שיש 40 דקות הליכה זה נחשב שחיבים ללכת או
זה מרחק שאין חיוב
תודה

תשובה

שלום וברכה

אם מרחק ההליכה הוא של 18 דקות הליכה, לכל הדעות חייבים ללכת. ואם המרחק הוא הליכה של 72 דקות לכל הדעות אין חיוב ללכת, ובמרחק שבין 18 דקות ל- 72 דקות נחלקו הפוסקים אם חייב או לא, ומי שמקל יש לו על מי לסמוך והמחמיר תבא עליו ברכה.

מקורות

בשו"ע סימן צ' סעיף ט"ז מבואר שמי שהולך בדרך אם יש לפניו מרחק הליכה של 4 מיל (72 דקות) חייב ללכת להתפלל במנין, אבל אם הבית כנסת נמצא מאחוריו, חייב ללכת רק שיעור של מיל (18 דקות), ובענין מי שיושב בביתו כמה צריך ללכת עיין במשנה ברורה סימן צ' ס"ק נ"ב שפסק שדינו כמי שהולך לאחוריו ואם המרחק הוא יותר מ18 דקות אין חיוב ללכת, אמנם עיין בכף החיים שהביא שיש חולקים וסוברים שאם המרחק הוא פחות מ72 דקות חייבים ללכת וכן דעת השו"ע הרב סימן קס"ג שכתב שמי שיושב בבית דינו כלפניו ולא כלאחריו. ועיין בשו"ת בצל החכמה ח"ד סימן כ"א.