טעות המחייבת כתיבת כתובה חדשה

ב"ה מוצש"ק פר' חיי שרה.
כב' הרב שליט"א!בהמשך לשאלתי הקודמת.
אם נכתב שם החודש שלא כהלכה למשל במקום מנחם אב או אב, מנחם בלבד. או במקום מרחשון,רם חשון, וכד', האם זאת טעות המחייבת כתיבת כתובה מחדש,כדין כתובה דאשתכח טעותא?
ראיתי בספר "הנשואין כהלכתם" מושג שהיה חדש לי כתיבת כתובה חדשה לאחר זמן ללא הנסוח של טעותא או אירכסא ולא הבנתי איזה תאריך יכתב בה הרי לפחות לכמה מהדעות כתובה מוקדמת פסולה ואם יכתב תאריך נוכחי הרי מאבדת האשה זכויות של הזמן שחלף.
תודה התשובות בעבר ותודה מראש על העתיד.

תשובה:

יש דבר כזה.

כאשר הטעות לא פוסלת, כמו בדוגמאות שכתבת, ורוצים רק לייפות את הכתובה ושתהיה לכתחילה, אז כותבים כתובה חדשה, באחד משני הדרכים:

1: לקרוע את הראשונה ולהביא את העדים הראשונים שחתמו בה ולעשות חדש, עם מינוי חדש של החתן והכלה (מאחר וטרם עשו עדים שליחותן כאשר הכתובה קרועה כעת), והכל על התאריך הראשון כמו שהם ראו, ובלי קנין שהרי הם כבר ראו אותו, ואין זה שטר מוקדם מאחר והתאריך אינו תאריך החתימה אלא התאריך שבו היה הקנין, אולם זה דווקא כאשר החתן הכלה זוכרים היטב את פני החתן והכלה.

2. דרך שניה לעשות כתובה חדשה ע"י תספת סכום, וזה אפשר גם בעדים אחרים. ואכמ"ל.

שתי הדרכים לא כדאיות להשתמש בקלות בכל פעם, אלא רק כשיש צורך גדול, ובדר"כ עדיף להשאיר טעויות קטנות שאינם פוסלות.

הרחבה גדולה בכל הנ"ל ובפרטי כל הנ"ל (א"א לעבוד למעשה לפי מה שכתבתי כי יש לדעת עוד פרטים רבים) – ניתן למצוא בעז"ה בספרים שלנו "משפט הכתובה". נתין להשג אותם בחנויות הספרים.

כל טוב.

אליהו בר שלום

דיין ומו"צ שכ' רמת שלמה בעיה"ק ירושת"ו

ראש בית ההוראה משפטי החיים בת ים

מח"ס משפט הכתובה

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום,
    בתי עומדת להתגרש. כשחיפשתי את כתובתה ופתחתי גיליתי שהרב שרשם , רשם את שם משפחתו של האב כשם משפחתה הקודם של בתי.
    למשל ….בת רפאל למשפחת שקד…כששם משפחתו של האב הוא אחר.
    מה ניתן לעשות? תודה על תשובתכם המהירה.
    האם לטעות בכתובה יש השפעה על מערכת הנישואין? לדוגמא כמו שטעות במזוזה משפיעה על הבית?
    תודה

  2. כשיש טעות כזו בכתובה, הכתובה פסולה. באופן עקרוני צריכים לכתוב כתובה חדשה. למעשה, לגבי גביית הכתובה במקרה של גירושין, ניתן לגבות גם כך, שהרי ברור שהיה קנין ועל כך הוא התחייב בקנין.
    לשאלתך, האם לטעות בכתובה יש השפעה על מערכת הנישואין, יתכן שכן אני לא יודע.