התמודדות עם חוצפה של נער מתבגר

רציתי להתייעץ איך מטפלים בבחור בן 14 כשרוני מאוד, אך מתמרד ומתחצף גם להורים וגם לסבא והסבתא.
החוצפה נובעת מתוך גישה מקילת ראש וליצנית שלא נותנת חשיבות למבגורים לרבנים וכדומה.
לאחרונה התחצף מאוד לסבא והסבא העניש אותו בהרחקה מביתו למשך חודש, אני חושש שהדבר עלול לשבור את הבחור אם נלך כל המשפחה לבית הסבא והוא לא. ומאידך איך מסבירים להורים שהם נתנו עונש מאוד קיצוני, הם עלולים לחשוב שאנו מסכימים עם התנהגות הבן מה שבוודאי לא נכון.
אודה מאוד על תשובה

תשובה:

שלום וברכה.

קשה מאד לענות תשובה מדוייקת ונכונה על שאלה כ"כ מורכבת ללא היכרות מעמיקה עם המערכת המשפחתית וההורית שלכם.

אך על פניו אחרי קריאת שאלתכם פעם ופעמיים נראה נכון לתת לנער להתמודד עם העונש שסבא הטיל עליו, ולא לנסות להוריד מחומרת הדברים, ואולי ההתמודדות עם הקושי תביא אותו לחשיבה נוספת ולבקשת עזרה בהתמודדות עם הדחף הראשוני שגורם לו לצחוק ולזלזל ובעקבות כך מגיעה החוצפה. במקביל יהיה מאד לא נכון אם כל המשפחה לא תלך לסבא וסבתא משום שאז עלול הדבר להתפרש כהזדהות איתו וכהפגנה נגד סבא וסבתא, מה שכן אולי ניתן ואפשרי ללכת לסבא וסבתא בשעות ובזמנים בהם הנער עסוק בשלו או עם חברים, וגם אם הדבר לא מתאפשר עליכם כהורים לתת לו כוח להתמודד עם העונש שסבא נתן לו, מבלי שאתם מתנגדים למהלך של סבא, כי רק אולי בדרך זו הוא יבין וישכיל שעליו לשנות אורחותיו ולהתנהג בדרך ארץ לבוגרים, מבוגרים, ולבעלי סמכות.

בברכת רוב נחת יהודית.

הרב יהודה ליב אוירבך

מנהל ואחראי המוקד הטלפוני של ארגון "בינת הלב",

מפקח ארצי במרכזי הטיפול של "מרכז החינוך"

טל. 02,6587003

נייד. 052,7643333

פקס. 02,658700