פסיקת רב או נביא בענישת בעל עבירה לא כפי שנאמר בתורה

בס"ד.
הרב יכול בבקשה לעשות לי סדר בבלאגן.
האם יכול לבוא נביא או רב פוסק ולומר לרצוח מישהו תמים או שלא תמים למרות שדינו מלקות או לומר ככל העולה על רוחו בניגוד לתורה מתי כן מתי לא ובאילו מקרים?

תשובה:

באופן כללי אי אפשר, באופן שהשעה צריכה לכך כאשר מעשיו עלולים לגרום זלזול בדיני התורה לרבים, בית דין יכול להחליט על כזה דבר, אולם לא כל בית דין, ובוודאי לא שרב אחד.

מקורות:

כתב הרמב"ם (הלכות סנהדרין פרק כד הלכה ד) "יש לבית דין להלקות מי שאינו מחוייב מלקות ולהרוג מי שאינו מחוייב מיתה ולא לעבור על דברי תורה אלא לעשות סייג לתורה, וכיון שרואים בית דין שפרצו העם בדבר יש להן לגדור ולחזק הדבר כפי מה שיראה להם הכל הוראת שעה לא שיקבע הלכה לדורות, מעשה והלקו אדם שבעל אשתו תחת אילן, ומעשה באחד שרכב על סוס בשבת בימי יוונים והביאוהו לבית דין וסקלוהו, ומעשה ותלה שמעון בן שטח שמונים נשים ביום אחד באשקלון ולא היו שם כל דרכי הדרישה וחקירה וההתראה ולא בעדות ברורה אלא הוראת שעה כפי מה שראה"

ושו"ע (חו"מ סימן ב) הוסיף בזה "וכל מעשיהם יהיו לשם שמים; ודוקא גדול הדור, או טובי העיר שהמחום ב"ד עליהם" הסיבה לכך היא "סייג לתורה".