דרישת המורה להלשנה מצד התלמידים

כל יום כאשר המורה נכנס לכיתה יש מים עם הרצפה, דבר שמבטל חלק מזמן השיעור. האם מותר למורה לדרוש מהתלמידים לספר לו מי מהתלמידים שופך את המים, או שמא יש בזה איסור? עיינתי בתשובת האג"מ חיו"ד ח"ב סי' ק"ג שמשמע ממנו שאסור. כיצד יש לנהוג בזה?

תשובה:

כאשר יש בעיה ספציפית מותר למורה לחקור ולדרוש מהתלמידים מי מוקד הבעיה כדי לטפל בה וכמו בסיפור שכתבת, וכמובן להסביר להם שיש איסור לשון הרע, אך כשזה לתועלת מותר, אולם אין לו למורה ללמד את התלמידים להיות "מלשינים" כאשר אין בעיה ידועה.

מקורות:

שו"ת תשובות והנהגות (ח"א סי' תתלט) אמרי יעקב (הל' מלמדים סי' רסה ס"י חלק הביאורים), קובץ שערי הוראה (קובץ ה עמ' קנה-קנו) קובץ קול התורה (מאמר הגרח"י כהן, קובץ נד עמ' נט), ויתכן שאף בעל האג"מ יודה במקרה כזה, ומ"מ המנהג להקל בזה כדעתם.