עשיית הבדלה ע"י רווקה

האם מותר לרווקה לעשות הבדלה ולשתות מן היין כמו הגבר?

תודה.

תשובה:

אם יש גבר שיכול לעשות הבדלה, עדיף שתשמע הבדלה מהגבר, במקרה ואין גבר שיוכל לעשות הבדלה, חייבת לעשות לבד וחייבת לשתות את הכוס, אולם ברכת "מאורי האש" לא תעשה.

מקורות:

שו"ע או"ח סי' רצו ס"ח הביא בזה ב' דעות וכתב הרמ"א שאין לעשות בעצמה וכתבו שם הפוסקים (ראה משנ"ב ס"ק לה-לו) שבמקום שאין מי שיוציא אותה תעשה בעצמה אך לא תברך ברכת מאורי האש (ביאור הלכה שם).

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום רב,
    יש לי מספר שאלות:
    א. מדוע רווקה אינה יכולה לברך על מאורי האש?
    והאם זה משנה אם היא מוציאה ידי חובה את שאר משפחתה וגם את אביה.
    ב. האם איסרו חג נקרא קודש?וההבדלה היא בין קודש לקודש?
    ג. מה קורה בהבדלות של מוצאי יו"ט, האם מברכים על הנר ועל בשמים או רק על היין?
    ד. בהבדלה של בין קודש לקודש האם משנים את גרסת ההבדלה ל "המבדיל בין קודש לקודש ובין או לחושך ו…יום השישי לששת ימי המעשה…"

    מקווה ששאלותי אינן טרחה.
    בברכה רבה,
    שני.

  2. א. כיון שיש אומרים שאשה פטורה מהבדלה [אע"פ שלהלכה חייבת, כיון שזה מחלוקת הפוסקים], הרי אמירת "מאורי האש" באמצע הבדלה נחשב להפסק.
    ב. "קודש" נקרא יום שאסור במלאכה ["מקרא קודש-כל מלאכה לא תעשו"], ולכן כשיש הבדל בין סוגי איסורי המלאכה [שבת אסורה בכל המלאכות, ויום טוב מותר בחלק ממלאכות שיש בהם צורך אוכל נפש] משום כך מבדילים "בין קודש לקודש" אולם איסרו חג אינו קדוש בשום קדושה של מניעת עשית מלאכה, ומשום כך אין מבדילים בין קודש לקודש.
    ג. הבדלה של מוצאי יו"ט מברכים רק ברכת "בורא פרי הגפן" וברכת "המבדיל בין קודש לחול", אך לא מברכים לא על הבשמים ולא על הנר
    ד. בהבדלה שבין שבת ליום טוב, לא משנים את נוסח הברכה כולה, רק את חתימתה.