שבועת אמת בשם ה'

האם אסור להישבע בשם ה' גם כשאני דובר אמת?

תשובה

אדם שאין לו צורך כל כך בשבועה אסור לו להשבע בשם ה' אפילו אם שבועתו אמת.

מקורות

בתורה כתוב [דברים י,] "את ה' אלוקיך תירא אותו תעבוד ובו תדבק ובשמו תישבע"… ודרשו חז"ל במדרש תנחומא [פרשת מטות] אמר להם הקדוש ברוך הוא לישראל, לא תהיו סבורין שהותר לישבע בשמי. אפילו באמת אין אתם רשאים לישבע בשמי אלא אם יש בכם כל המדות האילו, שנאמר את ה' אלוקיך תירא ואותו תעבד … ושתהיו כאותן שלשה שנקראו יראי אלוהים, ואילו הם: אברהם איוב ויוסף. עד כאן דברי המדרש. ועיין בספר מגילת אסתר [על הרמב"ם בספר המצוות מצווה ז'] שכתב שדברי המדרש אמורים באדם שאין לו צורך כל כך לישבע, שאסור לו לישבע בשם ה' גם אם כל שבועתו אמת. ועיין שם בספר לב שמח.