להעביר חבילות לאחרים בחברת הסעות

האם מותר לשלוח חבילה עם נוסע שיעבירה לאדם שגר בעירו או שזה שימוש לא הוגן נגד חברת שירות ההסעות נקודות השאלה היא:
מכיון שרוב הנהגים חלק עבודת היא להסיע את הנוסעים וכן חלק עבודתם היא העברת משלוחים וחבילות למקום נסיעתם תמורת תשלום.
א.האם יש חילוק בין מעטפה למזוודה אם הנהג אומר בפירוש שהוא לא מרשה להעביר ברכבו חפצים לאנשים אחרים מבלי לשלם לו.
ב. באופן שמותר לכל אדם לקחת מזוודה אחת האם גם על זה יש איסור לקחת בשביל השני אם לא אין שום מזוודה מלבד זו של חברי.
ג. האם יש כאן כופין על מדת סדום שלכן איני חייב להודיע שאין זה חבילה שלי.

תשובה:

שלום רב,

אם חברת ההסעות לא אמרה שיש הגבלה שלא להעביר לאחרים מותר, כשם שיש זכות לנוסע לקחת חבילות עבור עצמו כך יש לו זכות להעביר עבור אחרים. אבל אם חברת ההסעות מגבילה את הנוסעים, שאינם רשאים לקחת עבור אחרים, אסור.
אין 'כופין על מידת סדום' לעכב שלא להעביר חבילות, כיון שהחברה רוצה להעביר בתשלום, ובעצם הם מקיימים את ההסעה עבור הנוסעים ועבור החבילות, ואין בעל החבילה נהנה ממילא. בנוסף לכך, הכבדה במשקל גורמת שיעלה יותר דלק.