דלת שנתקעה בשבת

שאלה:

אדם בריא וגדול שננעל בחדר בשבת -אין ידית או מפתח (נשברו או אבדו) מה עושים?

תשובה:

אם אינו צריך לצאת לעשיית צרכים, עליו להמתין בחדר עד מוצאי שבת, במקרה ואין לו אוכל בחדר ונסגר בדלת בליל שבת או בשבת בבוקר לפני האוכל, מותר לקרוא לגוי שיפרוץ את הדלת באופן של קלקול.

מקורות:

עי' שו"ע או"ח סי' שכח סי"ג ובמשנ"ב שם שלא התירו לשבור את הדלת רק לצורך תינוק משום שיש סכנה אם ישאר לבדו בחדר, אולם בגדול לא התירו, וכן מבואר בשו"ת זרע אמת (סי' לז) הובא בשערי תשובה (סי' שיד סק"א) שאסור לפתוח את הדלת של ארון הקודש שנשכח מפתחו אפילו על ידי נכרי משום שיש בזה איסור סתירה מן התורה, וכדעת הפר"ח לגבי דין פתיחת מעטפה עי' משנ"ב סי' שמ שהביאו להלכה, וחשש לדעתו, וכן בביאור הלכה (סי' שצד ס"ג) לגבי בית שהניחו בו את העירוב וקרוב לחשיכה נעלם המפתח שיש איסור בשבת לשבור את הדלת וחשש לפר"ח הנ"ל, אולם במקום שיש צורך גדול יש להקל כמו שכתב הביאור הלכה בסי' שמ לגבי פתיחת מעטפה וכ"כ באשל אברהם (מבוטשאטש) סי' שיד ס"א ע"ש.